Interessant artikkel i Aftenposten: http://www.aftenposten.no/okonomi/Kaffeprisene-nar-halvert-siden-i-fjor--7057929.html
![]() To spesialister i skvulpingsdynamikk har undersøkt hvorfor det er så lett å søle når man går med en kaffekopp. De har også gode råd for å unngå dette. På mange arbeidsplasser sikrer kaffen at arbeidet flyter, og at man overholder deadline. Den gir litt ekstra energi og er dessuten sunn og velsmakende. Men det kan gå galt når kaffen skal fraktes til bordet. De to ingeniørene Hans Mayer og Rouslan Krechetnikov fra University of California i USA ville finne ut hvorfor. Det måtte et eksperiment til! Forskningen deres vant også en Ig Nobel-pris i år. Mest søl etter syv skritt En forsøksperson ble satt til å gå rett fram med en full kaffekopp. Forskerne filmet alt, og en liten sensor på koppen registrerte når vedkommende sølte. I halvparten av tilfellene ble forsøkspersonen bedt om å gå forsiktig og konsentrere seg om å ikke søle. Forsøket ble gjentatt med forskjellig fart og forskjellige mengder kaffe. Det viste seg at det ble sølt mest kaffe når forsøkspersonen hadde gått mellom syv og ti skritt. Hvis man konsentrerer seg om å ikke søle, kan man gå et par skritt lenger fordi man ikke akselererer så fort. Rytmisk gange skaper problemer Forskerne kunne bruke dataene til å stille opp en modell for samspillet mellom væsken og det gående menneskes biomekanikk. Kaffen begynner å skvulpe når man akselererer med koppen. Etter hvert vil koppen bevege seg et par centimeter opp og ned med hvert skritt, og samtidig varierer farten rytmisk. Nettopp den rytmiske bevegelsen forsterker skvulpingen. Men forskerne fant ut at det er mer som skal til før det blir søl. Grafer fra den vitenskapelige artikkelen: Over: koppens fart framover; nederst: koppens opp- og nedturer. Første søl er markert med den røde linjen. (Illustrasjon: Mayer og Krechetnikov)
Kopp med bølgebryter Kaffen søles nemlig på grunn av små, naturlige uregelmessigheter i gangen. Vi er jo ikke roboter, så gangen vår er ikke helt jevn, og det får kaffen til å skvulpe mer. Risikoen øker hvis gulvet er litt ujevnt eller vi blir distrahert underveis. Forskerne har et par gode råd for å unngå søl. For det første kan man benytte et mykt, fleksibelt beger, for da dempes skvulpingen. For det andre kan man finne opp en kopp som er utstyrt med en serie innvendige bølgebrytere. Den syv sider lange artikkelen ble publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Physical Review E i april. Hovedanbefalingen var at man fortsatt bruker en vanlig kopp – og bare finne seg i at man søler litt. Vitenskapelige kilder "Walking with coffee: Why does it spill?" Phys. Rev. E 85, 046117 (2012). DOI: 10.1103/PhysRevE.85.046117 ![]() In June, Eric visited Brazil to see harvesting in real life. This was a week before the rain set in and the coffee and trees were in good shape. After returning to Norway, we heard about the bad weather - but later - it became sunny again. We wonder how this will effect this harvest's quality. We believe we will see a bigger difference Below some pictures from the trip. Caffeine addicts, rejoice: all the coffee you're downing over the course of a day could be lengthening your lifespan. For real.
According to research published today in the New England Journal of Medicine, people who drank four or five cups of coffee a day tended to live longer than those who drank only a cup or less. The benefit was more pronounced for women, but men also stand to gain somewhat from pounding joe. Coffee-drinking men cut their risk for death by 12 percent after four to five cups of java, according to the study, which was led by the National Institutes of Health's Neal Freedman. Women who drank the same amount had their the risk of death reduced by 16 percent. Freedman and his team drew data from the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, a 13-year assessment. They found that coffee drinkers progressively cut their risk of death the more they drank. The sweet spot appears to be between four and five cups of coffee a day -- any more than that, and the effect wears off somewhat. There is a catch: people who drink coffee tend to die sooner than non-coffee drinkers. That's because coffee consumption is often linked with other unhealthy behaviors like smoking. So, to add the most years to your life, the next time you're down at the diner, double down on the coffee, but leave the cigarettes out of it. Update: Although the study may offer coffee drinkers some peace of mind when it comes to their habit, it's important to remember that this is an observational study only, not a clinical trial. As Freedman told Bloomberg News, "we don't know for certain coffee is having a cause and effect," and that coffee has more than 1,000 compounds that ought to be tested. Bjørn and Eric will be present at this year's Anuga exhibition From Oct 10-12. Pls feel free to call us while we are there or set up a meeting in advance.
Colombia will produce abt 10 million bags of coffee in 2011/12, according to the country’s Coffee Growers’ Federation or Fedecafe.
The crop in the 2010-11 season is expected to be 8.6 million to 8.7 million bags, If weather is normal, but without El Nino or La Nina, Colombia’s production could easily reach 10 million bags. Source: Fedecafe Vi har i dag mottat følgende kafferapport fra en av våre samarbeidspartnere i Brasil:
Weather Here - We have had a cold winter (for us) in some moments weather has been so cold that temperatures have gotten the lowest degrees for years. Fortunately, there were Jet Streams over the southwest that lasted until of beg of August -These high winds blowing from earth to sea blocked the fronts pushing them to sea not allowing they could hit coffee areas with their polar mass. There was some frost in South of Minas – like Poços de Caldas- Guaxupe - Guaranesia - Campanha - also light frost in specific areas in Parana and São Paulo -Alta Paulista - all mainly in low lands (valleys) that nowadays are not used to growing coffee. Even in South of Minas we had the occurrence in low lands. New crop Crop - it is fully harvested in Conillon and Arabica Group II coffees - Espirito Santo and Manhuaçu area - South of Minas/Mogiana ca 90% picked - São Paulo/Parana are done. Cerrado is the most delayed area - may be 75/80 % harvested. Quality - good to very good - screen size normal - 30/35% of high screens in running lot yield - Some producers disappointed with yield they are getting after cleaning the coffee. Normally we use ratio 3 to 1 ~ 3 bags of husked beans = 1 bag of clean coffee - which represents roughly 20 kg of clean coffee per bag of husked beans -This crop it is around 17/18 kg of clean coffee. Agronomists commented that heavy rains in December, hot weather Jan/Feb and again heavy rains in March - cherries grow a thick husk -reducing the weight of beans. Market Internal market Producers/cooperatives are disciplined sellers - no pressure from interior - selling on upside of NY ICE and holding on downside. They have a goal of R$500,00 p/bag -farm gate - $312,50 p/bag (exchange rate 1,60), and when exporters following New York movements bid below this level, they found very few sellers. Now, with correction of New York -45 cents in two weeks - there is more volume in offer but prices are over the target. (We are talking of standard coffee - South of Minas.) For Cerrado - fine qualities - very few lots in offer and prices skyrockecting. External market Wen New York dropped to near 2,30 - (abt 2,33) Diffs tightened to follow the correction and face internal resistance. Buyers were absent - who used to buy Brazil standard - ny 3/4 14/16 good cup at minus 30,00 - started to receiving prices at minus 15 to 16. Besides it was summer time in the Northern Hemisphere - most buyers on vacation,etc so market came to a standstill. Local brokers complained a lot due to lacking of business. Last days with New York moving up and currency in Brazil also losing ground - Real vs dollar was at R$1,57 with monetary problems etc etc. Dollar has reacted and is now being quoted at r$1,61 - thus we have seen more trades. Diffs were corrected to minus 22 to 23 and dealers took the moment to cover some shorts. In short, soon everybody will be back and it will be time to start looking for winter coverings. Det har den senere tid vært mye fokus på kolesterol og hva som kan påvirke dette i negativ retning. Norsk Kaffeinformasjon har i den forbindelse fått en del spørsmål knyttet til i hvilken grad kaffe, tilberedt uten papirfilter, påvirker blodkolesterolet.
I medisinske spørsmål som dette tar alltid Norsk Kaffeinformasjon kontakt med Dag S. Thelle, professor i epidemiologi ved universitetet i Oslo, for å få bistand i utformingen av et svar. Generelt kan man si at kolesterolnivået i befolkningen de senere årene har gått ned, og at man aldri har hatt en så lav forekomst av hjertekarsykdommer som akkurat nå. Samtidig kan vi konstatere at kaffekonsumet er uendret. Vår anbefaling er at om man er bekymret for, eller har mistanke om at man har et forhøyet kolesterolnivå, først og fremst får målt dette. Dersom kolesterolnivået ikke er forhøyet, er det ingen spesiell grunn til at man skal legge om sitt kaffekonsum. Dersom kolesterolnivået derimot er høyere enn anbefalt, kan man eksempelvis i en 4 ukers periode forsøke å legge om sitt kaffekonsum til filterkaffe for så å foreta en måling og se om kolesterolnivået synker. I så fall vil vi anbefale at man opprettholder denne endringen. Om man har et normalt kaffe-konsum (4-5 kopper om dagen) er det naturlig å anta at det er hva man spiser og drikker (eller ikke spiser og drikker) ved siden av kaffen som påvirker helsen mest. Les gjerne Norsk Kaffe Informasjons artikkel om dette tema: http://www.kaffe.no/kaffe-og-generell-helse/ |